Özel güvenlik dünyası ile ilgili olarak sıkça sorulan ve merak edilen konuları güncel haliyle aşağıda cevaplamak istedik. Sorunuzun cevabını bulacağınızı umut ediyoruz.
Silahsız temel eğitim için; 18 yaşını doldurmak ve ilköğretim veya ortaokul mezunu,
Silahlı temel eğitim için; ise en az lise veya dengi okul mezunu ve 21 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.
Bu belgeler çalışma izni alınabilmesi (kimlik çıkartılması için de gerekli belgelerdir.)
A. Öncelikle her hangi bir devlet hastanesinden alınacak silahlı veya silahsız özel güvenlik olur heyet raporu,
B. Nüfus cüzdan sureti (Önlü-arkalı kimlik fotokopisi),
C. Öğrenim durumunu gösterir belge,
D. 6 adet biyometrik fotoğraf (son altı ayda çekilmiş),
E. İkametgah belgesi (e-devletten alınabilir),
F. Adli sicil kaydı (sabıka durumu, e-devletten arşiv kayıtlı olacak şekilde alınabilir)
Hazırlanması gereken gerekli belgelerle müracaat ederek kurs görebilirsiniz. Kimlik kartı müracaatınızı ikamet ettiğiniz ile yapmanız gerekmektedir.
Sağlık raporu; temel eğitim alacaklar için zorunlu, yenileme eğitimi alacaklar için zorunlu değildir. İster silahlı ister silahsız olsun sağlık raporlarının herhangi bir devlet hastanesinden alınması zorunludur.
Temel eğitim alacaklar için raporlarda silahlı veya silahsız özel güvenlik olur ibaresi yazılı olması gerekir. Yapılan yasa değişikli sebebiyle Özel hastanelerden rapor alamazsınız. Alınacak sağlık raporunun kurs görülecek ilden alınma zorunluluğu yoktur.
Silahlı özel güvenlik olmak isteyenler 120 saatlik temel eğitimin 20 saatlik programında silah ve atış eğitimi görürler. Silah ve atış eğitimi dershane ve poligon ortamında yapılır. Atış eğitimi poligon ortamında yapılır ve 25 mermi atılır. 25 mermi ayakta nişan vaziyetinde, 15 metre mesafeden çift elle belirlenen hedefe yapılır. 25 atım sonrası hedefte 15 vuruş vurma zorunluluğu bulunmaktadır. Eğitim atışlarında başarılı olamayanlar silahsıza dönerler.
Sınav yerleri genellikle sınav haftasının başında belli oluyor. Mesajla (sms) sınav giriş belgelerinizin hazır olduğu sizlere bildiriliyor. Sınav yerinizi sınav giriş belgesinden öğrenebilirsiniz.
*Ayrıca sınava gireceğiniz okulu bir gün öncesinden görüp yerini öğrenmenizi de tavsiye ediyoruz.
Sınav belgenizi eğitim kurumundan sınavdan 2-3 gün önce alarak sınava girebileceksiniz. Verilecek sınav belgeleri hem yazılı sınav hem de uygulama sınavı içinde geçerlidir. Sınava girerken ayrıca yanınızda nüfus cüzdanınız, ehliyetiniz veya pasaportunuzdan birisinin olması da gerekiyor.
15 metre mesafeden ve 5 adet fişekle yaptırılan atışla adayların atış becerisi ölçülür. Silah uygulama sınavı; temel ve yenileme eğitim için genellikle yazılı sınav sonrası yapılmaktadır. Sınav giriş belgesinde ne zaman ve nerede yapılacağı belirtilmektedir.
Sınav sonucu sınav tarihinden 3 hafta sonra cuma günü saat 1800 den sonra açıklanıyor. www.akadem.com.tr sayfasına girerek üst bölümde bulunan butondan sınav sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Sınavda başarılı olabilmek için gerek temel eğitim gerekse silah yazılı ve uygulama sınavından başarılı olmak zorundasınız. Temel eğitim kısmı; her bir soru cevabı 1 puan alınarak değerlendirilen 100 sorudan oluşmakta, silah bilgisi ve atış kısmı; silah yazılı sınavı 50 puan (her biri 2 puan değerinde 25 sorudan oluşmakta), silah uygulama sınavı ise 50 puan (10 puan değerinde 5 fişek atılarak hedefte kaydedilen vuruş sayısı ile değerlendirilmektedir) toplam 100 puandır.
Silahlı eğitimde başarı ; her iki sınavdan (temel eğitim ve silah yazılısı ve silah uygulama sınavı) her bir sınavın 50 puandan aşağı olmaması ve her iki sınavın ortalamasının 60 puan alınması esasına dayanır. Silahsız sınav puanınız 60 olursa silahsız sertifika alabilirsiniz.
Girdiğiniz sınav dâhil toplamda 4 sınav hakkınız vardır. Silahsız sınavı kazandınız. Sadece yarım saat sürecek 25 adet silah sorusunun cevaplandırılacağı silah yazılı sınavı ile 5 adet fişeğin atılacağı silah uygulama sınavına katıldığınız takdirde ve sınavda başarılı olursanız silahsız sertifikanızı silahlı sertifikaya dönüştürebilirsiniz. Sınav için sınav harcını yatırmak zorundasınız.
Özel güvenlik kimlik kartınızı çıkarmak için öncelikle güvenlik sertifikanızın valilikten onaylanması ve eğitim kurumunuzdan alınması gerekiyor.
İkametgâhınızın bulunduğu il emniyet müdürlüğü bünyesinde bulunan özel güvenlik şube müdürlüğünden randevu alınmasını müteakip aşağıdaki belgelerin hazırlanarak bir dosya içinde özel güvenlik şube müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.
- Sağlık raporu ve fotokopisi
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Diploma aslı (öğrenim belgesi) ve fotokopisi
- Güvenlik soruşturma ve arşiv formu
- Kimlik harç dekontu (vergi dairesinden verilen)
- Kimlik bedelini ihtiva eden banka dekontu.
- G. 4 adet biyometrik fotoğraf
- Güvenlik sertifikasının aslı ve fotokopisi
- Başvuru dilekçesi
- Adli sicil kaydı (sabıka durumu)
Eğer 31 Aralık tarihine kadar kimlik kartı müracaatı yaptığınız takdirde devlet tarafından her yıl yapılan zamlardan etkilenmezsiniz. Sağlık raporunuzun geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren bir (1) yıldır
Silahsız sertifika alabilmek için temel eğitimden sınavda sorulacak 100 sorudan 60 puan alınması gerekir. Silahlı sertifika alabilmek için temel eğitim sınavının haricinde silah yazılı sınavı ile silah dersi uygulama sınavına katılmak zorundasınız. Her bir sınavınızın notu (temel eğitim yazılı + silah yazılı+uygulama sınavı) 50 den aşağı olmaz ve temel eğitim yazılı ve silah yazılı ve uygulama sınavı notunuzun ortalaması 60 puansa silahlı sertifika almaya hak kazanmış olursunuz.
İlk girdiğiniz sınav dâhil sıralı dört sınav hakkınız bulunmaktadır. Girdiğiniz her sınav için sınav harcı yatırmak zorundasınız. Girmediğiniz sınavlar için sınav hakkını kullanmış sayılırsınız.
İş garantisi verilmemektedir.
Silah sınavı iki aşamalı olarak uygulanmaktadır. Silah yazılı sınavı; her bir soru cevabının 2 puan olduğu 25 sorudan toplam 50 puandan, silah uygulama sınavı ise; hedefteki her vuruşun 10 puan olduğu 5 fişeğin atıldığı 5 x10 =50 puan toplam 100 puan üzerinden 60 puan alınması esasına göre belirlenir.
Silahlı sertifika alabilmek için; temel eğitim sınavı ve silah sınavı ortalamasının 60 puan, her iki sınavın sınav puanının 50 den az olmaması gerekir.
Temel eğitim silahlı sertifika almak için hazırlanması gereken evraklarla birlikte silahsız güvenlik kimlik kartınızın veya sertifikanızı fotokopisini ve 4 adet biyometrik fotoğrafla eğitim kurumuna müracaat edeceksiniz. 20 saat eğitim alacaksınız. (3gün) eğitim sonunda poligon ortamında 25 fişekle eğitim atışı yapacaksınız. Eğitim atışında en az 15 vuruş yapmak zorundasınız.
2 aşamalı yazılı ve uygulama sınavına katılacaksınız. 60 puan aldığınız takdirde başarılı olarak silahlı sertifikanız hazırlanarak size teslim edilecektir.
Güvenlik soruşturması olumlu olanlara valilikçe verilen izindir.
Özel güvenlik görevlisi olarak özel güvenlik sektöründe çalışacakların, özel güvenlik temel eğitimini tamamlamaları, sınavda başarılı olmaları, güvenlik soruşturması veya arşiv araştırmasının olumlu olması, ’’özel güvenlik görevlisi olur’’ ibareli sağlık raporu ve ruhsat harcının ödenmesi gibi ana şartları yerine getirmesi ve bir dosya ile emniyet md.lüğüne müracaatları sonrası verilmekte ve adlarına özel güvenlik kimlik kartı düzenlenmektedir.
Hayır çalışamazsınız.
Özel güvenlik görevlisi ve yönetici olacaklar hakkında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması temel eğitim sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren her 5(beş) yılda bir yenilenir. Ancak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ihtiyaç duyulması halinde her zaman yapılabilir. Şartlarını taşımadığı veya bu şartlardan herhangi birini sonradan kaybettiği tespit edilenlerin kimliği içişleri bakanlığınca valilikçe iptal edilir. Kimlik kartı 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu beş yıllık süre bitmeden yenileme eğitimi almak suretiyle tekrar müracaat etmek gerekmektedir.
Ancak kimlik kartlarının kaybedilmesi, yıpranması veya kimlik kartı bilgilerinde herhangi bir değişiklik olmasında kimlik kartı yenilenmelidir.
Kimliğin kaybedilmesi halinde işveren durumu derhal içişleri bakanlığına/ valiliklere bildirir. Her kimlik kartının yenilenmesinde ve beş yıllık sürenin dolacak olması nedeniyle yapılacak kimlik kartı yenilemelerinde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır.
Özel güvenlik temel eğitim sertifikası aldığınız tarihten geçerli olmak üzere silahlı kimliğinizin süresi başlatılıyor.
Kimliğinizin kullanma süresi dolmadan asgari 6 ay öncesinden yenileme işlemi yapılmak zorundadır. Yenileme işlemi yapıldıktan sonra kimliğinizi silahlıya dönüştürebilirsiniz. Kimliğinizi silahlıya dönüştürmek için; silahlı temel eğitim için gerekli belgelerle eğitim kurumuna başvurabilirsiniz. Aynı anda hem yenileme yapmak hem de silahlı kimlik kartı almak mümkün olmadığı gibi aynı anda hem yenileme hem de silah sınavına kabul edilmezsiniz.
Kimlik kartı kullanma süreniz dolmuşsa çalışamazsınız. Kimlik kartınızın süresi dolmadan 6-12 ay önce yenileme eğitimi almak zorundasınız.
Kimlik kartını kullanma süresi 5 yıldır. Bu beş yıllık süre dolmadan yenileme eğitimi almak zorundasınız. Eğitim kurumunuza müracaat ederek silahlı 60 saat (silahsız 50 saat) eğitim alarak sınava girecek ve sınav sonuçları açıklandıktan sonra valilikçe onaylanan sertifikanız ve diğer evraklarla emniyet müdürlüğü özel güvenlik şubeden randevu alarak yenileme işlemini yaptırarak kimlik sürenizi uzatabileceksiniz.
Özel güvenlik yenileme eğitimi bir yıl öncesine kadar alınabilmektedir. Eğitim için müracaat edilmesi gereken süre 6-12 aydır.
Eğitim için eğitim kurumunuza müracaat etmelisiniz. Eğitim alabilmek için gerekli belgeler şunlardır;
a.nüfus cüzdan sureti
b.özel güvenlik kimlik kartı (en son alınan özel güvenlik sertifikası)
c.ikametgah
d.diploma veya öğrenim belgesi
e.4 adet biyometrik fotoğraf
Sertifika kullanma süresi 5 yıldır. Süreniz 5 yılı geçmişse veya beş yıllık kullanma sürecine yakınsa yenileme eğitimi almak zorundasınız. Sertifika sürenizi inceleyerek kimlik kartı için kullanma süresi kimlik kartı almanıza engel değilse sağlık raporunu yenileyerek, ruhsat harcı ve kimlik ücretlerini yatırarak tanzim edilecek dosyayı randevu alarak özel güvenlik şubeye müracaat ederek teslim ettiğiniz takdirde güvenlik soruşturmasının olumlu olarak neticelendirilmesi sonucunda kimlik kartı alabileceksiniz.
Sertifika kullanma süresi 5 yılı dolduğu için yenileme eğitimi almak zorundasınız. Yenileme eğitimi alıp sınava girdikten sonra temel eğitim sonrası hazırlanması gereken evrakları hazırlayarak randevuyla emniyet müdürlüğüne müracaat ettiğiniz taktirde kimlik kartınız çıkarılır. Güvenlik soruşturmanızın olumlu sonuçlanması ve adli sicil kaydınızın temiz olması gerekmektedir.