Özel Güvenlik Olmak

Özel Güvenlik Olmak

Özel güvenlik, bildiğiniz üzere polisin yardımcı gücü olarak tanımlanmaktadır. 5188 Sayılı yasa zaten 2004 yılından beri hayatımızda. Peki Yardımcı güç olan özel güvenlik personeli nasıl olunur, özel güvenlik olmak için ne kadar para harcanır, özel güvenlik olmak için nerelere paralar ödemeler yapılır ve özel güvenlik eğitimlerinden mezun olduktan sonra süreç nasıl yönetilir gelin hep beraber üzerinden geçelim.

Özel güvenlik olmak isteyen aday adayının; silahlı özel güvenlik olmak için 21 yaşını doldurmuş olması ve en az lise mezunu olması gerekmektedir. Silahsız özel güvenlik olmak isteyen özel güvenlik adayları ise en az orta okul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Özel güvenlik adayı kişi iyi bir eğitim kurumu bulmalıdır. Bunun en iyi göstergesi özel güvenlik kurs yorumları ve sosyal medya içerikleri olabilir. Özel güvenlik adayının alacağı özel güvenlik eğitimleri dönem dönem ve sınav sınav olmaktadır. Özel güvenlik denetleme daire başkanlığının belirlemiş olduğu sınav takvimine göre kurslar açılır. Her sınav için eğitimlerin neredeyse bir ay öncesinde bitmesi gerekmektedir.

Nasıl Özel Güvenlik Olunur?

Özel güvenlik adayı belirtilen bazı evraklarla eğitim kurumuna kaydolur. İstenilen evraklar ikametgah, sabıka kaydı, nüfus cüzdanı, 4 adet biyometrik foto, diploma aslı ve fotokopisini iletir. Özel güvenlik eğitim kurumu adayın diploma aslını gördükten sonra diplomasının aslını kişiye geri verir. Bu evrakların yanında en önemli evrak heyet/kurul raporudur. Özel güvenlik adayı bu raporu eğitim öncesinde alabileceği gibi 2025 yılına kadar tanınan süreye istinaden sınavdan sonra kimlik kartı başvuru aşamasında da alabilir.

Evraklarını kuruma teslim eden aday, Silahlı özel güvenlik için 120 saat eğitim ve poligon ortamında 25 adet fişekle eğitim atışı, silahsız özel güvenlik olmak için 100 saat özel güvenlik kursu görür.

Özel güvenlik eğitimlerinde devamsızlık çok önemlidir, dersin tanımına göre dersin devamsızlık hakkı ile beraber 10% devam hakkı bulunmaktadır.

Özel güvenlik adayları eğitimleri teorik ve uygulamalı olarak almaktadır. Özel güvenlik Eğitimleri yaklaşık üç hafta ile bir ay sürebilmektedir.

Eğitim dönemini tamamlayan silahlı güvenlik adayı 125 soruluk sınava ve 5 mermilik sınav atışına, silahsız aday 100 soruluk sınava girer. 60 puan ve üstü alan özel güvenlik adayı başarılı olur ve sertifikasının çıkmasını bekler.

Sertifika ile çalışamayan özel güvenlik personeli adayı vergi dairesine özel güvenlik harcı, Halk Bankası ATM sine kimlik kart ücretini yatırır heyet/kurul raporu e devletine düştükten sonra e devlet üzerinden veya İl Emniyet Müdürlüğü özel güvenlik şube kimlik büro ya özel güvenlik kimlik kartı başvurusu yapabilirler.

Özel güvenlik olmak isteyen tüm adaylara başarılar dileriz.